May 18, 2024

Hva kan smålån brukes til?

Dersom du har et behov for et mindre lånebeløp for å dekke over noe plutselig og uforutsett kan et smålån passe deg. Et smålån er også ofte kjent som SMS-lån, telefonlån, eller mikrolån. Fordelen med et smålån er at du som lånekunde selv disponerer pengene og du kan låne penger til hva du vil. Dette gjør at smålån ofte er populært blant dem som ønsker et mindre lånebeløp over en begrenset periode. I denne artikkelen vil du lese om hva et smålån er og hva du kan bruke det til. Vi har også samlet viktige punkter det kan være fint å vite om før du søker om smålån.

Hva er et smålån?

Enkelt forklart kan man si at smålån er et mindre lån enn forbrukslån. Med et smålån stilles det ingen krav til sikkerhet for lånet. Det betyr at du som lånekunde ikke behøver å eie bolig eller annet for å kunne søke om lån. I tillegg står du økonomisk fritt til selv å disponere pengene du låner. Med andre ord kan du bruke smålånet til akkurat det du har behov for. Dette kan for eksempel være:

  • oppussing av egen bolig eller fritidseiendom
  • betale plutselige og store uforutsette utgifter
  • reiser eller ferier
  • innkjøp av inventar, møbler eller hvitevarer til hjemmet

Hva kan du låne?

Et smålån passer for deg som raskt har behov for penger, men som mangler finansieringen der og da. Det er derfor snakk om et mindre lånebeløp enn for eksempel ved et forbrukslån. Den øvre grensen til et smålån ligger på opptil 100 000 kroner. Nedre grensen varierer, men kan ligge så lavt som 1000 kroner.

Hva koster et smålån?

Et smålån er et tilbud banken gir deg som har behov for penger raskt, men som også har en plan om å betale det tilbake raskt. Derfor har smålån ofte en kortere nedbetalingstid enn andre lån på markedet – vanligvis opptil 30 dagers nedbetalingstid. Ettersom lånet ikke stiller krav om sikkerhet, er dette et lån banken låner ut med en risiko. Derfor er også rentekostnadene vesentlig høyere enn andre lån på markedet. En kan regne med en effektiv rente mellom 7%-35%. Du bør derfor være klar over hvordan du planlegger å betale tilbake lånet.

Krav til deg som skal søke om smålån

Når du skal søke om et smålån må du tilfredsstille noen generelle krav fra banken:

  • Du må være fylt 20 år for å søke om lån i Norge. Dette gjelder alle lånetyper. Noen banker opererer med en aldersgrense på 25 år.
  • Du må være fast bosatt i Norge eller være norsk statsborger. Banken krever et personnummer eller gyldig D-nummer for å behandle lånesøknaden.

Når du søker om et forbrukslån vil banken begynne med å foreta en kredittsjekk av deg. Kredittsjekken gir banken informasjon som er hentet inn fra offentlig gjeldsregister og skatteetaten. Det er med bakgrunn i denne at det kalkuleres ut en kredittscore – altså din kredittverdighet. Jo høyere kredittscore du har, jo mindre risiko anser banken at det er å låne deg penger. På samme tid vil lav kredittscore gi banken et signal om at du er en større risiko å låne penger til. I verste fall kan banken avslå søknaden din om lån.

Hvordan behandler banken lånesøknaden?

Det er informasjonen i kredittsjekk og det du har oppgitt som banken tar utgangspunkt i når de skal behandle søknaden din om lån – også smålån. Behandlingen av søknaden tar mellom 1-24 timer avhengig av når du søker. Dersom banken innvilger søknaden din, vil du som oftest ha pengene på konto innen 1-3 virkedager, men gjerne tidligere enn dette også. Med smålån vil du ofte få svar etter kort tid, og pengene kan være på konto allerede samme dag du søker.

Passer et smålån til meg?

Et smålån passer for deg som trenger penger raskt, men som også har planer om å betale det tilbake innen kort tid. I løpet av livet vil det oppstå situasjoner du ikke kan forutse. Dette kan dreie seg om en rutinekontroll hos tannlegen som endte med å bli dyrere enn forutsett, eller at bilen må på verksted. En tannlegeregning kan sjelden vente, og dersom du er avhengig av bilen i jobb må også denne var i orden. Dersom du i tillegg vet at du kan betale tilbake lånet raskt, kan et smålån være et godt valg for deg.

Ofte er det slik at du ikke nødvendigvis behøver en stor kredittramme eller et stort beløp. Dersom behovet du har ligger i nedre sikte av et forbrukslån som har en låneramme på 600 000 kroner og du planlegger rask nedbetaling, er smålån absolutt å anbefale.

Pass bare på at med et smålån følger det også en del høye kostnader knyttet til etableringsgebyr for eksempel. Sett deg derfor nøye inn i lånebetingelsene og sammenlign lånetilbudene fra de ulike bankene. I dette kan det være penger å spare, både på rentene og gebyrene.