November 28, 2023

10 ting å tenke på før du søker om smålån

I situasjoner hvor man trenger økonomisk hjelp kan det ofte være enkelt å utelate og lese teksten med liten skrift. Noen ganger ser man en mulighet, og hopper på den uten å i det hele tatt sette seg inn i hva det er man gjør.

Det kan være utfordrende å stå imot fristelsen når du står fremfor noe du brenner for å kjøpe. Så for å unngå at du går i en lånefelle har vi her satt sammen en liste over ting som er viktig å tenke på når du vurderer et ekstra smålån.

1. Vet jeg hva et smålån er?

Et smålån er et lån uten sikkerhet, med en relativt høy rente. Sammelignet med et forbrukslån er smålån mindre og det kan lånes opptil 70,000 kroner. Dette skal nedbetales over fem år, men det kan også innfris tidligere om ønskelig. Velger du et lån under 20,000 kroner skal det betales ned over 12 måneder. Sørg for å undersøke rentesatsen de ulike tilbyderne tar. Disse kan være skyhøye.

2. Har jeg kontroll på økonomien min?

Det kan lønne seg å reflektere over egen økonomi, og dette er dessverre noe ikke alle gjør. Lag gjerne et budsjett over faste månedlige utgifter, og sjekk nettbanken din der du skriver ned alle andre transaksjoner i løpet av hele forrige måned.

Her er det lett å bli overrasket over hvor mye som faktisk går ut av bankkontoen, og det er lettere å holde kontrollen når man er klar over eget forbruk. Har man et budsjett i bunn har man bedre oversikt over hvor mye ekstra man sitter igjen med etter at alle regninger er betalt.

3. Vær realistisk

Hva skal lånet brukes til, og trenger du det egentlig? Tenk igjennom hva motivasjonen for å ta opp et lån er. Må en vaskemaskin erstattes eller er ønsket om en ferie veldig sterkt? Kanskje du vil pusse opp hjemme?

Uansett hvilken grunn er det en god idé å være realistisk i valget om smålån og legge til grunn om du faktisk har råd til et lån. Det kan være fristende å låne hver gang man ser seg ut noe man har lyst på, men her gjelder det å være smart.

4. Hvordan vil mine månedlige utgifter endre seg?

Selv om et smålån gir økonomisk lettelse, kommer det med endrede månedlige utgifter for deg som lånetaker. Basert på lengde og hvor mye lånet er på vil utgiftene dine øke, og det er viktig å ta den variabelen med i regnestykket. Har du gjort hjemmeleksen din kan du unngå å komme i en eventuell knipe der månedsutgiftene blir for høye. Et smålån skal i all hovedsak hjelpe deg, ikke ta knekken på deg.

5. Kan jeg kutte andre utgifter?

Har du satt opp et budsjett og fått oversikt over månedlig kortbruk vil du enkelt kunne se om det finnes poster som enten kan reduseres eller kuttes. Ved å prøve og finne alternativer til dyre vaner i livsstilen din, er det mulig å redusere utgiftene dine betraktelig, og det kan påvirke valget om å ta opp et smålån.

Kanskje du har muligheten til å ta buss i stedet for bil, eller spiser du en del på restaurant? Da kan det lønne seg å revurdere situasjonen. Et annet alternativ kan være å selge et par ting. Tenk etter om du har verdifulle gjenstander som du ikke bruker.

Har du ikke lyst til å selge dem, kan det være smart å vurdere å leie dem ut. Skulle du ha tid til å spare er dette et ypperlig alternativ til smålån.

6. Har jeg andre smålån?

Hvis du allerede har påtatt deg flere smålån, er det viktig å finne ut hvor mye du betaler på alle disse sammenlagt. Lag deg en oversikt og finn ut hvor høy renten er. Her kan det være lurt å undersøke om det er aktuelt med et refinansieringslån.

Et refinansieringslån samler sammen alle smålånene dine og gjør dem om til ett. Avhengig av hvor mange lån du eventuelt har vil et slikt lån gi færre gebyrer, bedre oversikt og en mulig lavere rente. Her kan det være lurt å ta direkte kontakt med en bank for å diskutere hva slags alternativer du har.

7. Hvor lang tid vil det ta før jeg blir gjeldsfri?

Har du huslån vil du ikke bli helt gjeldsfri på noen år, men når det kommer til smålån vet du at det ikke er lengre enn fem år til du har innfridd lånet, sett at du ikke fortsetter å ta opp flere av dem. Når det er sagt så er det femårige lange lån som er de dyreste. Her kan det være lurt å finne ut om det er mulig å lage en plan for raskere nedbetaling.

Når man betaler ned på et slikt lån har man mulighet til å velge å betale mer enn minsteavdraget, og har du råd til det vil det være det mest lønnsomme for deg. Jo kortere tid du bruker på å betale ned på lånene dine, jo billigere blir de.

8. Sjekk ut de forskjellige lånetilbyderne

Det finnes utallig med firma som tilbyr smålån, og de ønsker alle at du skal søke lån hos dem. Her er det med andre ord viktig å være selektiv og å undersøke kostnadene rundt lånet. Det trenger ikke nødvendigvis være din egen bank som har de beste vilkårene, så ta deg en runde på internett, søk og finn det billigste alternativet.

Et tips er å bruke en anbudsside. Her kan man legge inn ønsket informasjon, der man får de beste tilbudene i retur. Det kan også være lurt å ringe de forskjellige firmaene direkte. Ofte resulterer en prat i bedre vilkår.

9. Hva vil lånet koste etter endt nedbetaling?

Har du kommet så langt som dette i artikkelen, vet du at det er dyrt å låne penger. Det finnes både gebyrer og renter å ta høyde for, og hele lånebeløpet skal også betales tilbake. For å ha god oversikt er det viktig, allerede før man søker om lån, å finne ut hvor mye man vil ende opp med å betale i renter. Det er dette som vil si deg hvor mye du faktisk kommer til å betale for lånet, og det er som regel ikke lite. Kanskje du er fornøyd med vilkårene og bestemmer deg for å søke, eller kanskje du innser at nå ikke er det riktige tidspunktet for et nytt lån. Uansett er oversikten du lager det beste hjelpemiddelet ditt for å komme frem til riktig valg.

10. Lag en plan.

Sist, men ikke minst, lag deg din egen nedbetalingsplan. Planlegg hvordan hver måned skal se ut. Det kan hende du allerede vet at på våren skal du på en ferie, da kan det være lurt å kun betale minsteavdraget på smålånet ditt. Dermed vet du at det er lurt å betale mer på lånet de andre månedene, der du ikke er like avhengig av de ekstra pengene. Ta for deg budsjettet ditt i tillegg til oversikten din over forrige måneds kortutdrag. Disse vil alle hjelpe deg i avgjørelsen din om å søke smålån.

Det skal ikke tas lett på å ta opp et smålån, men det er ikke til å legge skjul på at under de riktige omstendighetene kan de komme meget godt med. Vi trenger alle litt hjelp innimellom, og med oversikt over egen økonomi er forutsetningene gode.

Kilder:
https://ryfylke.net/2021/04/30/hva-er-forskjellen-mellom-forbrukslan-og-smalan/