April 13, 2024

Hva er forskjellen på smålån og forbrukslån

Vurderer du å søke om lån og lurer på hva som passer best for deg og dine behov? Denne artikkelen sammenligner smålån og forbrukslån for å forklare forskjellene og gjøre det enklere for deg å vite hva du bør søke om.

Smålån

Disse lånene er for mindre beløp mellom 1000 kr og opptil ca. 100 000 kr, det vanligste er derimot et maksimum på 70 000 kr. De minste lånene kalles også mikrolån. Rentene er gjerne høyere enn ved forbrukslån, og de har ofte høye avgifter. Nedbetalingstiden er også mye kortere enn for større lån. I tillegg er smålån billigere enn kredittkortgjeld, men det er best å betale det ned så fort som mulig.

Denne type lån krever ikke at du stiller med sikkerhet for å få lånet innvilget. Du kan derimot ikke ha noen betalingsanmerkninger på deg og du må kredittvurderes før du kan få lån innvilget. Bankene er også pålagt til å hente inn informasjon om hva pengene skal brukes til. De minste lånene har oftest de høyeste rentene for at banken skal kunne tjene penger på lånet.

Søknader for smålån har kort behandlingstid, men det er ikke realistisk å håpe på å få utbetalt lån på dagen. Kredittvurderingen må gjennomføres og godkjennes før lån kan utbetales. Det tar også gjerne et par dager før pengene er registrert på kontoen din, vanligvis 1 til 3 virkedager.

Forbrukslån

Denne lånetypen er gjerne større enn smålån, med en kredittramme på opptil 600 000 kr. Disse har heller ikke noe krav om sikkerhet og har dermed høyere rente enn lån med sikkerhet. Nedbetalingstiden er også her ganske kort. Rentene settes med bakgrunn i privatøkonomien din og årslønna di.

En kredittvurdering må gjennomføres og godkjennes før pengene kan utbetales. Du får som regel ikke innvilget lån om du har betalingsanmerkninger. Betalingsanmerkninger slettes etter 4 år eller med en gang du har gjort opp for deg.

Forbrukslån har økt i popularitet de siste årene og mange bruker de for å finansiere oppussing, starte eget firma eller på lengre reiser rundt om i verden. Vær obs på at slike lån fort kan bli dyre. Du bør alltid være sikker på at du kan betjene et lån før du signerer en avtale.

Hva er så forskjellen?

Hovedsakelig ligger forskjellen i hvor mye du kan få utbetalt, rentene og nedbetalingstiden. Ellers er det lite som skiller disse to lånetypene og de brukes gjerne til omtrent de samme tingene.

Dersom du vurderer å sende inn en søknad og ikke helt vet hva slags lån du trenger, bør du ta deg tid til å tenke over det. Du bør helst vite hvor mye du ønsker å låne og hva du skal bruke pengene til før du søker. Videre må du vurdere økonomien din for å kunne vite hvor mye du kan betale ned hver måned.

Ethvert lån blir dyrere jo lenger du betjener det så det vil lønne seg å velge den nedbetalingsplanen som passer best til din økonomi. Å velge planen med lavest månedssum kan virke fristende, men dette vil bli dyrere i lengden på grunn av rentene.

Hvordan søke om lån

Du kan enkelt sende én enkelt søknad til flere banker ved å søke via en låneformidler. De sender søknaden din videre til alle bankene de samarbeider med. På denne måten kan du fortsatt få et tilbud selv om du fikk avslag fra en annen bank. Du kan også sammenligne ulike tilbud for å finne det med best rente.

Ettersom disse lånene ikke har krav om sikkerhet ser bankene på årslønna di og den økonomiske situasjonen din når de behandler søknaden. Hvilken rente du blir tilbudt avhenger av blant annet dette. Mange banker ser også på alderen din og andre faktorer når de vurderer risikoen ved å låne penger til deg.

Informasjon fra Skatteetaten og gjeldsregisteret blir nå automatisk hentet opp når du fyller ut søknaden, men husk å dobbeltsjekke at informasjonen er korrekt. Denne informasjonen kan lett være utdatert dersom du siden siste skattemelding har fullført å betale ned et lån.

Oppsummering

Forskjellen på et smålån og et forbrukslån er altså hovedsakelig hvor stort beløp du kan låne. Rentene og nedbetalingstiden vil også variere. Felles for de to er at de generelt sett har kort nedbetalingstid og høye renter på grunn av at de ikke har krav om sikkerhet.